woensdag 14 november 2018

Moskouse patriarchaat breekt met Constantinopel

Uit protest tegen het autocefaal verklaren van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat heeft het Moskouse patriarchaat de banden met het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel opgeschort, net als eerder al de Russisch-orthodoxe kerk heeft gedaan. Dat blijkt uit een verklaring van de bisschoppenconferentie van het Moskouse patriarchaat die gisteren bijeen was.

De bisschoppen besloten toen ook dat hun kerk niet opgaat in de fusiekerk die Constantinopel voor ogen heeft. ''De besluiten van de synode van het Oecumenisch Patriarchaat aangaande de Oekraïense kerkkwestie zijn van nul en generlei waarde en hebben geen canonieke betekenis'', lieten de bisschoppen na afloop weten.

Het Oecumenisch Patriarchaat besloot halverwege vorige maand niet alleen het Kyivse patriarchaat na 29 jaar officieel te erkennen en de Oekraïense kerkleider Filaret weer in zijn ambt te herstellen, maar ook om een besluit uit 1686 te herroepen waarbij de Oekraïense orthodoxe kerk onder de hoede van de Russisch-orthodoxe kerk te plaatsen. Het betekent dat, als de tomos (de autocefaal verklaring) eenmaal is verstrekt de Orthodoxe Kerk van Oekraïne rechtstreeks onder Constantinopel valt.

Inmiddels is er ook al wat informatie naar buiten gekomen van de ontmoeting van een aantal bisschoppen van het Moskouse patriarchaat met president Petro Porosjenko, een gesprek achter gesloten deuren. Volgens Porosjenko's adviseur Rostislav Pavlenko waren alleen bisschoppen aanwezig die voorstander zijn van een fusie met het Kyivse patriarchaat. ''Zij spraken van een immense druk die op ze wordt uitgeoefend door tegenstanders. Die willen helemaal geen dialoog'', zei Pavlenko in een tv-interview.

President Porosjenko haalde vorige week flink uit naar Rusland, in het bijzonder naar het Russische leger en de Russische kerk. ''Wegwezen!', luidde zijn advies dat duidelijk ook gericht was tegen het Moskouse patriarchaat.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: