woensdag 21 november 2018

Herdenking slachtoffers, vijf jaar na begin 'Majdan'

President Petro Porosjenko, premier Volodimir Hrojsman en parlementsvoorzitter Andri Paroebi hebben vanmorgen in de hoofdstad Kyiv de herdenking bijgewoond van de Helden van de Hemelse Honderd, de honderd slachtoffers die vielen door politiegeweld tijdens het drie maanden durende antiregeringsprotest op Majdan.

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat het protest begon nadat toenmalig president Viktor Janoekovtisj onder Russische druk af zag van het associatieverdrag met de Europese Unie. Janoekovitsj moest in februari 2015 het veld ruimen, het associatieverdrag kwam op 1 januari 2017 alsnog. Het begin van het Majdan-protest wordt nu jaarlijks herdacht met de Dag van de Waardigheid. Een overzicht van de gebeurtenissen in de winter van 2013-2014 is hier te lezen.

Oppositieleider Joelia Timosjenko (Moederlandpartij) noemt het Onafhankelijkheidsplein (Majdan) ''niet zomaar een plein, maar een spiritueel centrum waar rechtvaardigheid en waarheid zijn ontstaan. Majdan heeft laten zien dat gewone burgers machtiger kunnen zijn dan de zogenaamde elite.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: