vrijdag 16 november 2018

Update: Kremlin dreigt met 'maatregelen' op de Zee van Azov

Rusland dreigt varen als Oekraïne door blijft gaan met het in beslag nemen van Russische schepen die in een haven op de Krim zijn geweest. Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin zei gisteren tegen verslaggevers dat Rusland maatregelen treft om de schepen en hun bemanningen te beschermen. Hij gaf niet meer informatie prijs, maar merkte alleen nog op dat ''de situatie nauwlettend in gaten wordt gehouden''. Eventueel maatregelen voldoen volgens Peskov wel aan de internationale regels.

Frants Klintsevitsj, lid van de defensiecommissie van de Russische Federatieraad kwam eerder deze week met het dreigement de toegang tot de Zee van Azov af te sluiten voor schepen die onder Oekraïense vlag varen, er aan toevoegend dat dit ''binnen enkele minuten'' te realiseren valt. Klintsevitsj noemde de inbeslagname van de Russische schepen onbegrijpelijk. ''Als die schepen in een haven van de Krim zijn geweest, dan was dat volstrekt legitiem.'' Hij veronderstelt dat Oekraïne probeert om Rusland ''weg te duwen'' uit de Zee van Azov.

Algemeen directeur Oleh Slobodjan van de Oekraïense Grensbewaking zegt dat al zeker 940 buitenlandse schepen een haven van het door Rusland geannexeerde schiereiland hebben bezocht, hoofdzakelijk schepen onder Russische vlag. ''Dat weinig schepen uit andere landen naar de Krim varen is niet zo vreemd, vanwege de sancties. De rederijen zijn beducht voor hun reputatie'', aldus Slobodjan in een uitzending van Radio Krim Reali.

Rusland heeft in de afgelopen maanden, in het bijzonder sinds het gereedkomen van de Krimbrug, het scheepsverkeer door de Straat van Kertsj en de Zee van Azov van en naar de havens van de Oekraïense steden Marioepol en Berdjansk lastig gevallen met soms dagenlange inspecties. Het gaat inmiddels om meer dan 240 schepen die onnodig vertraging hebben opgelopen. Daaronder ook schepen van tenminste twee Nederlandse rederijen.

Oekraïne heeft nu als tegenmaatregel vijftien Russische schepen aan de ketting gelegd in de havenstad Berdjansk omdat ze volgens de Oekraïense wet illegaal een haven van de Krim hebben bezocht.
Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: