zondag 25 november 2018

Rusland sluit Straat van Kertsj af voor scheepvaart 'uit vrees voor provocaties'

Het Kertsj-Jenikalekanaal.
Bron: Wikipedia.
Er mogen vandaag geen schepen meer door de Straat van Kertsj varen. De Russische autoriteiten hebben hiertoe besloten na het incident waarbij een schip van de Russische kustwacht een Oekraïense sleepboot ramde. In het bijzonder gaat het om het smalle Kertsj-Jenikalekanaal, dat sinds de annexatie van de Krim door Rusland gecontroleerd wordt. Volgens de Russische autoriteiten is het kanaal afgesloten voor de scheepvaart ''uit vrees voor provocaties''.

Maar afgelopen week werd vanuit Rusland al gewaarschuwd voor afsluiting van de Straat van Kertsj. ''Dat is binnen enkele minuten een feit'', aldus een Russische senator naar aanleiding van het aan de ketting leggen door Oekraïne van vijftien Russische schepen die een haven op de geannexeerde Krim hadden bezocht, wat volgens de Oekraïense wet illegaal is. Ook het Russische ministerie kwam naderhand met een dreigement van ''maatregelen'' tegen Oekraïne.

De drie Oekraïense marineschepen - twee kleine artillerieboten en een sleepboot - zouden hun communicatieapparatuur hebben uitgezet. ''Ze zijn niet zichtbaar, ze nemen geen contact meer op met het maritieme coördinatiecentrum'', aldus de Russische autoriteiten. Aan Oekraïense zijde wordt juist gezegd dat Rusland de marineschepen ''elke vorm van hulp bij de navigatie heeft ontzegd zoals in de internationale regels is vastgelegd.

Bronnen: TASS, 112.ua

Geen opmerkingen: