dinsdag 27 november 2018

Orthodoxe synode bijeen voor cruciaal besluit

In Istanboel is vanmorgen een driedaagse bijeenkomst begonnen van de synode van het Oecumenisch Patriarchaat van de Oosters-orthodoxe kerk begonnen. Belangrijk gespreksonderwerp is de Tomos, de officiële autocefaal-verklaring, het verzelfstandigen van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Dat is een fusiekerk, waarvan de basis wordt gevormd door de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat.

Ook de kleine Oekraïense Autocefale Orthodoxe Kerk sluit zich daarbij aan, maar de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat wil er niets van weten. Dissidente bisschoppen die wel mee willen doen in de fusiekerk worden zwaar onder druk gezet, zo bekenden ze onlangs aan president Petro Porosjenko. De besprekingen over de aanstaande kerkfusie beginnen naar verwachting in december.

De Russisch-orthodoxe kerk voelt zich zwaar beledigd door het voornemen van het Oecumenisch Patriarchaat om de Oekraïens-orthodoxe kerk autocefaal te verklaren. De Oekraïense gelovigen werden door de Moederkerk - ook wel aangeduid met 'Constantinopel' - in 1686 ondergebracht bij de Russisch-orthodoxe kerk. Dit besluit is in oktober al herroepen door het Oecumenisch Patriarchaat.

Dat er twee kerken zijn die zich Oekraïens-orthodox noemen, komt door een scheuring in 1989, toen het Kyivse patriarchaat zich afscheidde. Die afscheiding werd decennialang niet officieel erkend, maar ook dat gebeurde afgelopen december. Uit woede heeft de Russsich-orthodoxe kerk de banden met Constantinopel verbroken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: