maandag 19 november 2018

Moskouse patriarchaat kan nog voor de nodige problemen zorgen

Rusland zal alles in het werk stellen om te voorkomen dat de Oekraïense orthodoxe kerken op gaan in de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, zoals het plan is van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel - de orthodoxe Moederkerk. Dat zegt Vasil Jablonski, adjunct-directeur van het Instituut voor Strategische Studies.

Hij constateert dat er veel druk wordt uitgeoefend op 'dissidente' bisschoppen binnen de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat die voorstander zijn van een fusie met het Kyivse patriarchaat en de Oekraïense Orthodoxe Autocefale Kerk. Dat werd door deze bisschoppen zelf bevestigd toen ze afgelopen dinsdag een ontmoeting hadden met president Petro Porosjenko. De leiding van het Moskouse patriarchaat is mordicus tegen zo'n fusie.

Inmiddels is er een poging tot brandstichting met molotovcocktails geweest op de monumentale Sint Andreaskerk die door het Oekraïense parlement in bruikleen is gegeven aan Constantinopel, als dank voor het autocefaal, zelfstandig verklaren van de Oekraïense orthodoxe kerk. De tomos, de officiële autocefaalverklaring, moet overigens nog worden verleend.

Jablonski voorziet voor de nabije toekomst ook nog andere provocaties, zoals het bezetten van kerkgebouwen en mishandeling van priesters of kerkgangers. Allemaal bedoeld om het fusieproces in de wielen te rijden. Dat proces moet op 9 en 10 december gestalte krijgen als vertegenwoordigers van de orthodoxe kerken bijeen komen. Het Moskouse patriarchaat zal er niet aan mee doen, maar mogelijk wel een aantal dissidente bisschoppen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: