vrijdag 30 november 2018

Russen van 16 tot 60 jaar zijn even niet welkom

Russen tussen de zestien en zestig jaar oud zijn voorlopig niet welkom in Oekraïne. De Grensbewaking heeft opdracht gegeven om ze de toegang tot het land te weigeren zo lang als de staat van beleg geldt. Dat is in eerste instantie dertig dagen, dus tot eind december. Volgens Petro Tsihikal, hoofd van de Grensbewaking, gaan er de komende weken ook meer grenspatrouilles op pad langs de Russische grens en de grens met de door Rusland geannexeerde Krim.

Tsihikal voegde er wel aan toe dat in bepaalde gevallen een uitzondering kan worden gemaakt op humanitaire gronden. Er wordt nog gewerkt aan een nadere invulling wie daarvoor in aanmerking kan komen. President Petro Porosjenko, aanwezig bij de aankondiging van de maatregel, voegde er aan toe dat Russische staatsburgers die zich in Oekraïne bevinden zich bij de plaatselijke autoriteiten moeten melden gedurende de staat van beleg.

Gisteren werd ook al bekend dat de Grensbewaking opdracht heeft gekregen om buitenlanders en mensen die statenloos zijn niet meer toe te laten tot de Krim en de bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Alleen mensen met een Oekraïens paspoort mogen de grens nog over. Dat is niet zo'n handige maatregel voor journalisten en medewerkers van mensenrechtenorganisaties die verslag willen doen van de situatie op het schiereiland.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: