dinsdag 13 november 2018

Moskouse patriarchaat wijst deelname fusiekerk af

De Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat wil geen deel uitmaken van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. De bisschoppen van dit patriarchaat hebben dit vandaag besloten. Zij vinden de tomos, het uitroepen van de autocefale, zelfstandige fusiekerk kunstmatig en afgedwongen van buiten de kerken. ''De tomos komt niet vanuit de kerken zelf, zorgt zodoende niet voor eenheid maar juist voor verdere verdeeldheid en onmin'', luidt een vanavond door de bisschoppenconferentie uitgegeven verklaring.

Er wordt een flinke sneer uitgedeeld aan het adres van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel dat ''zich op ongeoorloofde wijze heeft bemoeid met de interne zaken van een andere kerk in een poging om de Oekraïense kerkkwestie op te lossen met inmenging van de regering en degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan een schisma binnen de orthodoxe kerk, terwijl daarbij de stem van de canonieke Oekraïens-orthodoxe kerk is genegeerd.''

Met het Oecumenisch Patriarchaat wordt patriarch Bartholomeus bedoeld, de geestelijk leider van de miljoenen Oosters-orthodoxe gelovigen. Met de bemoeienis van de regering wordt president Petro Porosjenko bedoeld die zich sinds april van dit jaar grote moeite heeft getroost om de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat officieel als zelfstandige kerk te laten erkennen door Constantinopel.

Het Kyivse patriarchaat veroorzaakte in 1989 een kerkscheuring (schisma) door zich af te scheiden van de Russisch-orthodoxe kerk. De leiders van dit patriarchaat werden door Constantinopel nooit erkend, tot halverwege vorige maand. Het Moskouse patriarchaat is zich na het schisma gaan beschouwen als dé officiële (canonieke) orthodoxe kerk in Oekraïne, officieel zelfstandig maar feitelijk onderhorig aan de Russisch-orthodoxe kerk.

Die is faliekant tegen het besluit om de Orthodoxe Kerk van Oekraïne direct onder gezag van Constantinopel te stellen en niet langer onder dat van de Russisch-orthodoxe kerk. De Orthodoxe Kerk van Oekraïne is de naam van de fusiekerk, waarin zowel het Kyivse patriarchaat en de Oekraïense Autocefale Orthodoxe Kerk als het Moskouse patriarchaat deel van zouden moeten uitmaken. De eerste twee kerken zijn het daarmee eens. Dat het Moskouse patriarchaat af zou haken, lag al voor de hand, maar het is nu dus definitief.

De Russisch-orthodoxe kerk heeft al laten weten alle banden met het Oecumenisch Patriarchaat te verbreken. Aangenomen mag worden dat ook het Moskouse patriarchaat die lijn gaat volgen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: