donderdag 29 november 2018

'Nederland moet aandringen op meer sancties'

In Europees en NAVO-verband moet Nederland aandringen op extra economische sancties tegen Moskou, vindt D66. Meerdere partijen zijn geschrokken van het nieuws dat de Russen werken aan een nieuwe middellangeafstandsraket met een bereik van meer dan 500 kilometer. Bovendien wordt het incident van zondag in de Straat van Kertsj meegenomen in het oordeel over Rusland. Samen met GroenLinks vindt het D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat daarbij ook gekeken moet worden naar de gaspijpleiding Nord Stream 2, die nu wordt aangelegd vanuit Rusland naar West-Europa.

"Elke week wordt er vier, vijf kilometer aangelegd van die pijpleiding", zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. "Als we dat ongestoord door laten gaan, geven we Poetin de verkeerde boodschap. Als we niet economisch ingrijpen, denkt hij: ik kan mijn gang gaan."

Volgens Sjoerdsma hebben we de nieuwe pijplijn helemaal niet nodig voor Russisch gas. Die kan ons ook bereiken via een andere pijplijn, die via Oekraïne loopt. "De Nord Stream 2 is geen commercieel project, maar een geopolitiek speeltje van Poetin. Hij gebruikt het om Oekraïne uit het gasnetwerk te stoten." Shell is een van de aandeelhouders van het bedrijf dat de Nord Stream 2 gaat exploiteren.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: