zondag 18 november 2018

RK-kerk helpt Oost-Oekraïne met 15,3 miljoen euro

De rooms-katholieke kerk heeft 15,3 miljoen euro uitgegeven voor hulp aan de bevolking in Oost-Oekraïne die al bijna vijf jaar lijdt onder de oorlog. In heel Europa werd in april 2016 opgeroepen om geld te geven voor humanitaire hulp en dat leverde 11 miljoen euro op. Paus Franciscus voegde daar uit eigen middelen 5 miljoen euro aan toe.

Volgens aartsbisschop Claudio Gugerotti, de diplomatieke vertegenwoordiger van de Heilige Stoel in Oekraïne, werd met deze geslaagde inzamelingsactie voor humanitaire hulp ''het signaal afgegeven aan de Oekraïners dat er aan ze gedacht wordt en dat ze niet in de steek worden gelaten''. Bisschop Eduard Kava van Lviv zei op een persconferentie dat 6,2 miljoen euro is besteed aan de aanschaf van nieuwe boilers, het isoleren en herstellen van door oorlogsgeweld vernielde huizen. Er zouden 107.000 inwoners van de Donbas van profiteren.

Verder is 2,4 miljoen euro uitgegeven aan medische zorg voor 440.000 mensen en 5,7 miljoen euro aan voedsel en andere eerste levensbehoeften. Nog eens 1 miljoen euro wordt besteed aan psychosociale hulp aan kinderen en hun ouders. Ook worden van dat geld vakantiekampen voor de kinderen bekostigd.

De rooms-katholieke kerk kon in het deel van de Donbas dat onder regeringscontrole is vrijelijk haar gang gaan met de hupverlening, maar dat was volgens bisschop Kava wel anders in de bezette gebieden. ''Aanvankelijk konden we maar heel weinig doen via onze kleine parochies daar, maar een half jaar geleden lukte het ons via het Rode Kruis, de enige internationale organisatie die daar mag werken. Het Rode Kruis deelt nu namens ons voedsel en medicijnen uit.''

Bron: interfax

Geen opmerkingen: