maandag 19 november 2018

'Janoekovitsj is ziek, niet in staat om verklaring af te leggen in proces tegen hem'

Ex-president Viktor Janoekovitsj.
Ex-president Viktor Janoekovitsj is volgens zijn advocaat niet in staat om het laatste woord te voeren in het al maanden durende proces tegen hem wegens hoogverraad. Hij zou gewond zijn geraakt en in een ziekenhuis in Moskou opgenomen, waar hij het bed moet houden, aldus advocaat Oleksandr Horosjinski op tv-zender News One. ''We hebben gisteren kort met elkaar gesproken, maar het gaat niet.''

De in februari 2014 afgezette president had zich vandaag via een videoverbinding moeten verdedigen op de laatste dag van het proces. Janoekovitsj durft namelijk niet naar Oekraïne te reizenm, maar hij heeft het ook niet op een veroordeling bij verstek laten aankomen. Op 30 oktober bepaalde de rechtbank dat er een eind moest komen aan de hoorzittingen. Horosjinski kreeg nog tot vandaag de tijd om zich in Rusland te laten registreren als advocaat, zodat hij Janoekovitsj kon bijstaan bij het afleggen van verklaring vanuit Moskou.

Het is niet duidelijk wat er nu gebeurt. Rechtbankvoorzitter Vladislav Deviatko gaf op 30 oktober te kennen dat Janoekovitsj tot uiterlijk vandaag zou krijgen om het laatste woord in het proces tegen hem te voeren en dat daarna, laatste woord of niet, de rechtbank tot een uitspraak wil komen. Maar als Janoekovitsj ziek is, dus door overmacht geen verklaring kan afleggen, kan wellicht toch tot uitstel worden besloten.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: