zondag 18 november 2018

Peiling: Porosjenko heeft hoogste anti-ranking

President Petro Porosjenko.
President Petro Porosjenko heeft de hoogste anti-ranking van alle nu bekende deelnemers aan de presidentsverkiezingen in maart. Bijna 50 procent van de mensen die meededen aan een recente peiling van KIIS, Razoemkov Center en Rating is ''onder geen beding'' bereid op hem te stemmen. Joelia Timosjenko heeft al maandenlang de meeste kiezers achter zich in de peilingen, maar tegelijkertijd heeft zij te maken met aversie tegen haar bij maar liefst 27 procent van het Oekraïense electoraat.

Timosjenko (Moederlandpartij) voert met 19 procent van de kiezers achter zich ook deze peiling aan. Ze wordt op ruime afstand gevolgd door de komiek Volodimir Zelenski met 11 procent. Hij heeft nog niet aangegeven dat hij straks aan verkiezingen mee wil doen. Porosjenko komt pas op de derde plaats met 10 procent, terwijl Anatoli Hritsjenko (Voor het Leven) 9,9 procent achter zich krijgt. Daarna volgt Joeri Bojko van het Oppositieblok met 8,9 procent.

Voor het Leven en het Oppositieblok komen met een gezamenlijke kandidaat. Vrijdag werd bekend dat dit Bojko zal zijn. Volgende peilingen moeten uitwijzen op hoeveel steun Bojko dan kan rekenen en of hij een concurrent voor Timosjenko kan zijn.

Oleh Liasjko (Radicale Partij) behaalt 7,6 procent in deze peiling, terwijl Svjatoslav Vakartsjoek op 5 procent uit komt. De leadzanger van de populaire band Okean Elzy heeft onlangs gezegd dat hij niet mee doet aan de presidentsverkiezingen, maar gaf tegelijkertijd aan dat hij wel degelijk politieke ambities heeft.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: