maandag 26 november 2018

Porosjenko: 'Staat van beleg geen oorlogsverklaring'

President Petro Porosjenko stelt het parlement vandaag voor om de staat van beleg, de militaire noodtoestand, uit te roepen. Maar, voegde hij er vannacht nadrukkelijk aan toe, ''dit betekent geen oorlogsverklaring, want Oekraïne is niet van plan om tegen wie dan ook een oorlog te beginnen.'' De staat van beleg is volgens hem alleen bedoeld om het eigen grondgebied te verdedigen. ''Onze soevereiniteit en onafhankelijkheid.''

Porosjenko benadrukte dat Oekraïne blijft streven naar een diplomatieke oplossing voor alle problemen die het al bijna vijf jaar heeft met Rusland. ''Wij zijn van plan om te blijven voldoen aan alle intenationale verplichtingen, ook die van de Minsk-akkoorden.'' Secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad gaf aan dat de staat van beleg voor zestig dagen geldt, maar eerder kan worden opgeheven als de situatie daartoe aanleiding geeft.

Het parlement komt vanmiddag om 16.00 uur plaatselijke tijd bijeen. Op verzoek van Oekraïne is er vandaag ook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Intussen is het Oekraïense leger op alles voorbereid. De legerleiding heeft vanmorgen opdracht gegeven aan alle onderdelen om gevechtsklaar te zijn nadat gisteren eerst een marinesleepboot nabij de Straat van Kertsj door een schip van de Russische kustwacht werd geramd en in de avond twee artillerieschepen werden beschoten en vervolgens bestormd. Er vielen zes gewonden, waarvan twee ernstig, 23 opvarenden werden gevangen genomen. Rusland ontkende eerst de aanval, maar gaf later toe en sprak van een Oekraïense provocatie.

Het was gisteravond erg onrustig bij de Russische ambassade in Kyiv. Boze Oekraïners gooiden met rookgranaten en staken autobanden in brand.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: