dinsdag 27 november 2018

Provincies bereiden zich voor op staat van beleg

In de tien provincies waar de staat van beleg vanaf morgenochtend 9.00 uur geldt, wordt druk gewerkt aan allerlei maatregelen met het oog op een mogelijke Russische aanval of provocaties. Alle legeronderdelen zijn in opperste staat van paraatheid. De staat van beleg geldt voor een periode van 30 dagen in de provincies Vinnitsja, Odesa, Mikolajiv, Cherson, Zaporizja, Donetsk, Loehansk, Charkiv, Soemi en Tsjernihiv.

De maatregelen verschillen per provincie. Gouverneur Valeri Korovi van Vinnitsja legt uit dat zijn provincie een 32 kilometer lange grens heeft met Transnistrië, het internationaal niet erkende ministaatje waar zich een grote Russische troepenmacht bevindt. ''In 2014 en 2015 hebben we al een 30 kilometer lange tankgracht langs de grens gegraven. Het is er rustig.'' Korovi benadrukt dat er geen sprake van is dat de inwoners van Vinnitsja in hun vrijheid worden beperkt.

De provincie Zaporizja heeft een kustlijn van 200 kilometer aan de Zee van Azov. ''Vanaf 2014 hebben we veel werk verzet om onze veiligheid te verbeteren. Er zal nog meer moeten gebeuren, maar dat gaan we in de loop van vandaag bespreken'', zegt gouverneur Konstjantin Bril. Ook hij verzekert dat de burgers hun rechten en vrijheden behouden onder de staat van beleg in zijn provincie. ''We willen vooral de Russische propaganda aan zien te pakken.''

In de provincie Mikolajev zijn volgens gouverneur Oleksi Savtsjenko na vandaag geen bijzondere maatregelen te verwachten. "Wij zijn als grensprovincie altijd voorbereid op het onverwachte. In de afgelopen 2,5 jaar hebben we dat al laten zien.''

Hetzelfde geldt voor de provincie Cherson die aan de door Rusland geannexeerde Krim grenst. ''We zijn hier continu aan het oefenen. Een maand geleden was hier nog een grootschalige oefening in de hele provincie. Ook hebben we een centrum voor terrorismebestrijding. We hebben gisteren meteen vergaderd over aanvullende maatregelen en dat gaan we weer doen zo gauw we onze instructies vanuit Kyiv hebben ontvangen'', zegt gouverneur Andri Hordejev.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: