donderdag 29 november 2018

Duitsland stuurt geen schepen naar Zwarte Zee

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zegt dat Duitsland geen marineschepen naar de Zwarte Zee stuurt. De Oekraïense president Petro Porosjenko had daar om gevraagd, omdat hij bang is dat Rusland de toegang tot de Zee van Azov afsluit, na het incident van zondag met drie Oekraïense marineschepen bij de Krim.

"Ik begrijp de zorgen van Oekraïne", zei Maas. Hij noemde de Russische actie van zondag buitenproportioneel en zonder rechtsgrond. "Maar we willen geen militarisering van dit conflict, wij willen dat er een politiek proces op gang komt." Dat heeft hij ook aan zijn Russische collega Sergej Lavrov laten weten.

Bondskanselier Angela Merkel liet zich eerder in soortgelijke bewoordingen uit. Zij zal de beschieting en de inbeslagname van de Oekraïense schepen opnemen met president Poetin als zij hem het komend weekend ontmoet op de G20 in Argentinië. Ze wil dat Rusland de schepen en hun bemanningen onmiddellijk vrijlaat. Merkel zei dat alle landen, ook als ze dicht bij Rusland liggen, recht hebben op een eigen ontwikkeling. Behalve Oekraïne noemde ze Georgië, Moldavië, Azerbeidzjan en Armenië.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: