zaterdag 24 november 2018

Ministerie maakt serieus werk van eHealth systeem

Het moet in de loop van volgend jaar mogelijk worden voor iedere Oekraïner om zijn of haar digitale patiëntendossier bij huisarts of ziekenhuis online in te zien. Ook kunnen verwijsbriefjes en recepten digitaal worden opgevraagd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn al meer dan duizend medische voorzieningen aangesloten op het eHealth systeem dat in 2020 volledig 'in de lucht' moet zijn.

Eerder werd al bekend dat onder meer röntgenfoto's, echo's, hartfilmpjes en mammografie vanaf volgend jaar kosteloos zullen zijn als die met een verwijsbriefje van de huisarts worden verkregen. Dat geldt tevens voor een consult van een specialist. Ook cosmetische chirurgie op medische gronden wordt vergoed.

Sinds begin dit jaar krijgen huisartsen een vergoeding per patiënt in plaats van per praktijk, zodat ze hun best doen om patiënten tevreden te houden. Het systeem is ingevoerd om corruptie tegen te gaan. Het is namelijk van oudsher gebruikelijk om een arts 'onder de tafel' te betalen, ook al waren veel medische zaken officieel gratis. Het ministerie van Volksgezondheid heeft voor volgend jaar een budget beschikbaar van 2,9 miljard euro.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: