Een internationale werkgroep probeert in het geheim tot een akkoord te komen over een vredesmissie onder de vlag van de Verenigde Naties in Oost-Oekraïne. Deze onthulling deed de Oekraïense onderhandelaar Jevgeni Martsjoek die deel uitmaakt van de werkgroep voor veiligheidskwesties in Minsk.
Er zou voor 30 procent consensus zijn bereikt op de meest recente bijeenkomst van de werkgroep in Bratislava. ''Maar dit is wel op werkniveau'', aldus Martsjoek. Er werd vooruitgang geboekt toen het probleem in vier, vijf stukken werd geknipt. Volgens Martsjoek is de werkgroep het eens geworden over een overgangsregime voor de Donbas.
Er wordt gesproken over het verlenen van gratie, over verkiezingen. ''Het is niet eenvoudig, maar we zijn het toch wel eens geworden over een aantal zaken. Bijvoorbeeld, als we de vredesmissie stap-voor-stap gaan uitvoeren, dan beginnen we aan de frontlijn en zorgen we er voor dat het dagelijkse leven daar kan worden hervat. Als we het over een overgangsregime hebben, dan kan iemand namens de VN de leiding op zich nemen, maar dan moeten ook vertegenwoordigers van zowel de bezette gebieden als van het gebied onder Oekraïense controle omheen staan.''
Het grootste probleem vormt nog altijd het wantrouwen van beide kanten. Er wordt al geruime tijd gesproken over het sturen van blauwhelmen. Rusland wil ze alleen langs de frontlijn die daarmee feitelijk als nieuwe grens wordt erkend. Oekraïne, daarin gesteund door de Verenigde Staten, wil de blauwhelmen ook langs de Russische grens om nieuwe aanvoer van soldaten en wapens tegen te gaan.
In de werkgroep die onderhandelt over het vredeskorps in de Donbas zitten geen vertegenwoordigers van de separatisten. Wel van Oekraïne en Rusland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en VN-specialisten op het gebied van vredesmissies.
Bron: Novosti Donbassa
Geen opmerkingen:
Een reactie posten