zondag 25 november 2018

Update: schade aan twee schepen, zes matrozen gewond

De Oekraïense marine meldt dat er op twee van haar schepen geschoten is door de Russische kustwacht. Het zou gaan om de artillerieboot Berdjansk en de sleepboot Jani Kapoe. Zes matrozen zijn gewond, twee van hen zijn er slecht aan toe. Het schip is De marine meldt dat is teruggeschoten na de aanval. De kapitein van de sleepboot Jani Kapoe besloten na de aanval te stoppen. De Berdjansk en de Jani Kapoe zijn nu in Russische handen, ze werden geënterd en bestormd, aldus de Oekraïense marineleiding. De Nikopol wordt bewaakt door de Russische kustwacht en kan ook geen kant op.

Eerder op de avond gaf de Russische kustwacht de kapiteins van de drie Oekraïense marineschepen opdracht om zich niet te verroeren. Het eigen marinecommando gaf vervolgens juist de opdracht om weg te varen van de Krimbrug om zo een confrontatie te voorkomen. Volgens de Oekraïense marine bevonden de schepen zich inmiddels in internationale wateren.

Oekraïne heeft intussen om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd. President Petro Porosjenko heeft zijn oorlogskabinet bijeen geroepen. Dat komt om 21.00 uur onze tijd bijeen om zich te beraden op ''de bijzondere omstandigheden''.

De NAVO heeft vanavond gereageerd op de ontwikkelingen. ''Wij zijn in contact met de Oekraïense autoriteiten. We vragen om kalmte en de-escalatie. Wij roepen Rusland om zorg te dragen voor een ongehinderde toegang tot de Oekraïense havens aan de Zee van Azov, zoals de internationale regels voorschrijven'', aldus woordvoerster Oana Lungescu.

Bronnen: Oekraïense marine, Unian, Kyiv Post, RFE/RL

Geen opmerkingen: