donderdag 22 november 2018

Drie parlementsleden stappen uit Oppositieblok

Drie parlementsleden van het Oppositieblok hebben zich aangesloten bij het Oppositie Platform/Voor het Leven. Het gaat om Jevgeni Bakoelin, Serhi Doenajev en Joeli Joffe. Zij volgen Joeri Bojko en Serhi Ljovotsjkin die dinsdag uit de fractie van het Oppositieblok zijn gezet. Het Oppositieblok gaat daardoor van 29 naar 24 zetels in het parlement. Bojko gaf dinsdag te kennen dat er ook van andere fracties uit de oppositie belangstelling zou zijn om over te stappen, maar nieuws daarover blijft vooralsnog uit.

Het pro-Russische Oppositieblok heeft intussen in Vadim Novinski een nieuwe fractievoorzitter gevonden. De fractie bestaat uit twee groepen. De ene groep vertegenwoordigt de belangen van oligarch Rinat Achmetov, de andere die van de oligarch Dmitri Firtash. Bojko en Ljovotsjkin behoren tot de tweede groep, die op eigen houtje besloot tot samenwerking met de partij Voor het Leven van Vadim Rabinovitsj.

De groep-Achmetov wilde niet akkoord gaan met de aanwijzing van Joeri Bojko als de presidentskandidaat van het Oppositieblok en pikte ook de samenwerking met Voor het Leven niet, wat weer tot gevolg had dat Bojko en Ljovotsjkin uit de fractie werden gezet. Met als resultaat dat Bojko wel kandidaat is bij de presidentsverkiezingen in maart, maar dan namens het Oppositie Platform/Voor het Leven.

Bronnen: Ukrinform, Unian, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: