donderdag 29 november 2018

Rusland laat alleen schepen door naar eigen havens

Rusland laat geen schepen meer door de Straat van Kertsj varen die een Oekraïense haven aan de Zee van Azov als bestemming hebben of er vandaan komen. Alleen schepen met een Russische haven als bestemming mogen doorvaren. Volgens de Oekraïense minister Volodimir Omeljan is gisteren aan 35 schepen de doorgang geweigerd. ''Daarmee is de toegang tot onze havens in Marioepol en Berdjansk feitelijk geblokkeerd'', aldus Omeljan.

Er lagen gisteravond achttien schepen te wachten op toestemming om naar de Zee van Azov te varen. Vier willen naar Berdjansk, veertien naar Marioepol. Drie schepen die Berdjansk hebben verlaten en zes uit Marioepol wachten op toestemming om via de Straat van Kertsj naar de Zwarte Zee varen. Nog eens acht schepen liggen buitengaat, in afwachting van wat er gaat gebeuren.

''Deze actie van de Russen is duidelijk bedoeld om de crisis op de Zee van Azov verder te laten blokkeren. Ze willen ons van ons eigen gebied verjagen, het gebied dat van ons is volgens de internationale regels'', aldus Omeljan. Zijn ministerie had eerder nog verklaard dat het uitroepen van de staat van beleg vanaf gisterochtend 9.00 uur plaatselijke tijd geen invloed zou hebben op het scheepsverkeer van en naar de Oekraïense havens.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: