donderdag 22 november 2018

Overleg Normandische Vier over blauwhelmen


Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk overleggen komende maandag in Berlijn op ambtelijk niveau of en hoe een vredeskorps van de Verenigde Naties in Oost-Oekraïne gestationeerd kan worden. De Oekraïense minister Pavlop Klimkin van Buitenlandse Zaken heeft dat vanmorgen meegedeeld. Het is voor het eerst in vele maanden dat er overleg van de zogenoemde Normandische Vier, genoemd naar de plek waar de leiders van de vier landen voor het eerst de situatie in Oost-Oekraïne bespraken.

Al te veel vertrouwen heeft Klimkin er nog niet in dat het overleg iets oplevert, want Rusland houdt er vooralsnog aan vast dat de blauwhelmen alleen langs de frontlijn worden geposteerd. Oekraïene, daarin gesteund door de Verenigde Staten, wil ze echter ook langs de grens met Rusland om te voorkomen dat nog meer soldaten en wapens het bezette deel van de Donbas binnen komen. 

''Rusland wil geen inhoudelijke discussie, in afwachting van de uitkomst van de verkiezingen van volgend jaar in Oekraïne'', aldus Klimkin. ''Het Kremlin probeert ondertussen om het eigen protectoraat binnen een Oekraïense federatie te krijgen.''
Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: