maandag 26 november 2018

Porosjenko wil noodtoestand tot half december

President Petro Porosjenko heeft zojuist in een televisietoespraak gezegd dat de inlichtingendiensten informatie hebben dat Rusland van zins is om Oekraïne aan te vallen. ''Ditmaal verstopt Rusland zich niet'', aldus de president. Dat zou de reden zijn waarom de militaire noodtoestand moet worden uitgeroepen. Hij wil dat de staat van beleg 30 dagen duurt, in plaats van de door de Nationale Veiligheids- en Defensieraad voorgestelde 60 dagen. ''Half december is het over.''

De presidentsverkiezingen worden als gepland, en door de Grondwet voorgeschreven, gehouden op zondag 31 maart. Er komen ook geen beperkingen als een verbod op het houden van demonstraties, en evenmin is het de bedoeling dat er een grootschalige mobilisatie komt.

Het Oekraïense parlement bespreekt momenteel het voorstel om de staat van beleg in te voeren. Er zijn 338 parlementsleden aanwezig. Er zijn tenminste 226 stemmen nodig om het voorstel er door te krijgen. Het pro-Russische Oppositieblok heeft aangekondigd tegen te stemmen. De fractie van het Volksfront, coalitiegenoot van het Blok-Porosjenko, wil alleen instemmen met een periode van 30 dagen. De Moederlandpartij van presidentskandidaat Joelia Timosjenko wil ook akkoord gaan met 30 dagen.

De oud-presidenten Leonid Kravtsjoek, Leonid Koetsjma en Viktor Joestsjenko hebben zich uitgesproken tegen invoering van de staat van beleg. Zij waarschuwen voor ''chaos''. 

Geen opmerkingen: