dinsdag 13 november 2018

Medvedtsjoek wil praten met de separaratisten

Viktor Medvedtsjoek. Foto: Wikipedia.
De pro-Russische oligarch politicus Viktor Medvedtsjoek vindt dat de Oekraïense regering moet gaan onderhandelen met de door Rusland aangestuurde separatisten om de terugkeer van de bezette gebieden bij Oekraïne te bewerkstelligen. ''Als er geen directe dialoog is van de Oekraïense autoriteiten of anderen met Donetsk en Loehansk, dan is ook geen sprake van terugkeer van deze gebieden en van de mensen die er wonen'', zei Medvedtsjoek in een interview met tv-zender.

Tijdens het interview - in het Russisch - zei Medvedtsjoek dat hij zelf een 'vredesplan' heeft met een 'speciale status' voor de bezette gebieden. ''Met autonomie, de mogelijkheid om een eigen regering en parlement te hebben, maar autonomie als onderdeel van Oekraïne.'' Deze visie past naadloos in het Russische streven om van Oekraïne een federale, verdeelde staat te maken.

Medvedtsjoek is trouwens niet alleen pro-Russisch maar ook een huisvriend van Vladimir Poetin. De Russische president is zelfs peetvader van één van z'n kinderen. De Oekraïense politicus - hij heeft zijn eigen partij Keus van Oekraïne - haalde in het interview ook aan hoe Poetin probeert om zijn eigen draai te geven aan het sturen van een vredeskorps onder de vlag van de Verenigde Naties naar Oost-Oekraïne.

Poetin wil alleen akkoord gaan als de blauwhelmen worden geposteerd langs de frontlijn. Oekraïne, daarbij gesteund door de Verenigde Staten, wil ze ook langs de grens met Rusland om nieuwe aanvoer van Russische soldaten en wapens te verhinderen. Ook hier hamerde Medvedtsjoek op directe onderhandelingen met de separatisten. ''Ik weet als geen ander hoeveel waarde de Russische president daar aan hecht.''

De Oekraïense regering weigert echter van meet af aan om direct te onderhandelen met de separatisten. Hun 'volksrepublieken' zijn illegaal en worden gezien als terroristische organisaties. Ze toelaten aan de onderhandelingstafel betekent erkenning van hun positie en dat is voor Oekraïne nog altijd ondenkbaar.

Bron: Radio Svoboda

Geen opmerkingen: