zondag 25 november 2018

Russische kustwacht ramt Oekraïens marineschip

De sleepboot Jani Kapoe. Archieffoto Oekraïense marine.
De Russische kustwacht heeft vanmorgen een sleepboot van de Oekraïense marine geramd op de Zee van Azov. Daarbij werd de hoofdmotor van de sleepboot Jani Kapoe vernield, evenals een reddingsvlot en delen van de beplating en de railing. Er raakte niemand gewond. De sleepboot vergezelde twee kleine artillerieschepen Berdjansk en Nikopol, onderweg vanuit Odesa naar de haven van Marioepol aan de Zee van Azov.

Er werd geen actie ondernomen tegen schip - de Don - van de Russische kustwacht na deze agressieve actie. Er waren nog drie schepen van de Russische kustwacht bij het incident betrokken: de Sobol, de Mangoest en de Soezdalets.

De reis van de drie Oekraïense marineschepen was van tevoren aangekondigd. Rusland en Oekraïne delen de Zee van Azov op basis van een verdrag uit 2003, maar in de afgelopen maanden heeft Rusland zich deze zee steeds meer toegeëigend. De aanwezigheid van de Russische marine is fors toegenomen, officieel om de brug over de Straat van Kertsj vanaf de Krim naar het vasteland te beschermen.

Luitenant-generaal b.d. Igor Romanenko waarschuwde enkele dagen geleden dat de situatie op de Zee van Azov uit de hand dreigt te lopen en dat het tot een echte oorlog kan komen als het Westen zich niet meer met het conflict gaat bemoeien dan nu het geval is.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: