vrijdag 16 november 2018

Agrarische sector verwacht export-record

De agrarische sector kan dit jaar voor een recordbedrag exporteren. De federatie van agrarische ondernemers OECAB constateert dat in de eerste tien maanden al voor 13 miljard euro is uitgevoerd en gaat er vanuit dat 15,9 miljard euro eind dit jaar haalbaar is. Het record staat nu nog op 15,8 miljard euro en dateert uit 2012.

Oekraïne voert in toenemende mate landbouw- en veeteeltproducten uit naar Azië, in het bijzonder naar India. De vraag vanuit de Europese Unie is wat weggezakt. Uitschieter is tot dusver de export van levende dieren, hoofdzakelijk kippen. Die groeide in de eerste tien maanden met zo'n 12 procent. De verkoop van oliën en vetten viel dit jaar tegen. Met name door een inzakkende vraag vanuit China daalde de export met 7 procent.

De agrarische sector maakt een stabiele groei door. De export lag vorig jaar 16 procent hoger dan een jaar eerder. Investeerders vinden de landbouw lucratief, ook al schiet het maar niet op met de landhervorming en speelt ook de corruptie ze parten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: