zondag 25 november 2018

Rusland: 'Oorlogsschepen illegaal op tijdelijk verboden deel Zee van Azov'

Het moment waarop de sleepboot wordt geramd.
De Russische kustwacht zegt dat de drie Oekraïense marineschepen - door het persagentschap TASS aangeduid als 'oorlogsschepen' - zich ''illegaal op een tijdelijk verboden deel van de Russische territoriale wateren'' op de Zee van Azov bevonden. De twee kleine artillerieschepen en de sleepboot Jani Kapoe zouden zich ondanks waarschuwingen richting de Straat van Kertsj hebben begeven. Ook zouden ze ''gevaarlijke bewegingen'' hebben uitgevoerd.

Zoals al gemeld werd de sleepboot vanmorgen vroeg geramd door het schip de Don van de Russische kustwacht. De sleepboot raakte daarbij zwaar beschadigd, onder meer de hoofdmotor van het schip werd vernield. TASS maakt geen melding van de aanval van de Don op de sleepboot, zoals te zien is op een foto van het incident die inmiddels door de Oekraïense marine is vrijgegeven.

De Oekraïense marine zegt dat de reis van de drie schepen van Odesa naar Marioepol van tevoren was aangekondigd. Rusland en Oekraïne delen de territoriale wateren op de Zee van Azov en in de Straat van Kertsj op basis van een verdrag uit 2003.

Bronnen: TASS, RFE/RL

Geen opmerkingen: