vrijdag 9 november 2018

Moskouse patriarchaat wil met Porosjenko praten

Vertegenwoordigers van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat willen dinsdagmiddag met president Petro Porosjenko in gesprek. Afgelopen woensdag haalde Porosjenko op een conferentie in Kyiv nog flink uit naar de Russisch-orthodoxe kerk die volgens hem niets te zoeken heeft in Oekraïne, net zo min als het Russische leger. ''Ga naar huis!'', fulmineerde Porosjenko.

Een dag later verstuurde het Moskouse patriarchaat een brief naar de president, met het verzoek om te gaan praten. Het Moskouse patriarchaat is weliswaar niet gelijk aan de Russisch-orthodoxe kerk, maar wordt wel aangestuurd vanuit Moskou en wordt daarmee door Porosjenko ook aangemerkt als een Russische kerk. De president heeft zich in de afgelopen maanden sterk gemaakt voor een autocefale, zelfstandige Oekraïens-orthodoxe kerk, met het Kyivse patriarchaat als basis.

Het gesprek is dinsdagmiddag om twee uur plaatselijke tijd in de conferentiezaal van de Kyiv-Petsjerk Lavra. Metropoliet Oleksandr Drabinko van het Moskouse patriarchaat heeft dat bevestigd. 'Alle bisschoppen van de Oekraiense Orthodoxe Kerk worden hier verwacht', luidt de mededeling. Het is niet duidelijk of metropoliet Onoefri, de leider van het Moskouse patriarchaat aanwezig is en evenmin is er een bevestiging van het kantoor van de president of Porosjenko het gesprek met vertegenwoordigers van de kerk aan gaat.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: