vrijdag 9 november 2018

Peiling: Timosjenko fier aan kop, Porosjenko volgt

Joelia Timosjenko, leider van de Moederlandpartij.
Joelia Timosjenko gaat in een peiling van het onderzoeksbureau IRI nog altijd ruim aan de leiding. Zouden er nu presidentsverkiezingen zijn (in plaats van in maart volgend jaar), dan staat de leider van de Moederlandpartij op 17 procent van de mensen die zeker van plan zijn om te gaan stemmen. Huidig president Petro Porosjenko komt op 10 procent, net als de komiek Volodimir Zelenski die al eens een opviel toen hij een president nadeed in een tv-show.

Anatoli Hritsenko valt wat terug in deze peiling. De leider van de partij Burgerpositie krijgt nog altijd 9 procent van de stemmen, terwijl Joeri Bojko van het Oppositieblok het moet doen met 8 procent. Vadim Rabinovitsj van de partij Voor het Leven en Oleh Liasjko van de Radicale Partij komen uit op 5 procent. Svjatoslav Vakartsjoek, de leadzanger van de populaire band Okean Elzi staat op 4 procent, terwijl Andri Sadovi, de leider van Zelfredzaamheid en tevens burgemeester van Lviv, en Oleh Tiahnibok van Svoboda slechts 2 procent van de kiezers achter zich krijgen.

Terwijl Porosjenko zijn populariteit heeft weten op te krikken door zijn bemoeienis met orthodoxe kerkzaken, doet Timosjenko goede zaken door haar belofte om het IMF aan de kant te zetten en de gasprijs voor de huishoudens te halveren.

Dat Volodimir Zelenski het zo goed doet, is vooral een teken dat veel Oekraïners genoeg hebben van de oude garde politici. Svjatoslav Vakartsjoek profiteert daar maar een beetje van, aangezien hij vaag is over zijn eventuele aspiraties. Recent nog zei hij dat hij niet de nieuwe president wil worden, maar voegde daar vervolgens wel weer aan toe dat hij de Oekraïense politiek maar al te graag op de schop wil nemen.

Bron: IRI

Geen opmerkingen: