donderdag 8 november 2018

Loetsenko stuurt zijn ontslagbrief naar Porosjenko

Procureur-generaal Joeri Loetsenko heeft gistermiddag zijn ontslagbrief gestuurd naar president Petro Porosjenko, zoals hij een dag eerder al had aangekondigd in een toespraak tot het parlement. De president heeft er nog niet op gereageerd, want die is vandaag op werkbezoek in Helsinki. De regeringscoalitie gaf maandagmiddag nog te kennen dat Loetsenko wat haar betreft aan kan blijven.

De procureur-generaal besloot zelf ontslag te nemen vanwege de kritiek op hem dat veel te laks om wordt gegaan met het zoeken en berechten van de daders van de tientallen aanvallen op strijders voor mensenrechten en tegen corruptie van de afgelopen maanden. Zondagmorgen overleed klokkenluider Katerina Handzjoek aan haar verwondingen die ze drie maanden geleden opliep toen ze op straat werd overgoten met een bijtend zuur.

Zowel de president als het parlement moeten instemmen met het ontslagverzoek. Het parlement stemde, nog zonder officiële ontslagbrief, maandagmiddag al over de ontslagaanvraag. Slechts 38 parlementsleden voelden er voor. Het parlement besloot zelf de aanslag op Handzjoek te gaan onderzoeken, tot grote woede van de procureur-generaal.

Hoe dit afloopt? Er is sprake van volkswoede - 73 organisaties eisten maandag in een open brief het ontslag van zowel Loetsenko als minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken en de politietop van de stad Cherson waar de aanslag op Handzjoek plaats had. President Porosjenko kan zich genoodzaakt voelen om zijn trouwe bondgenoot Loetsenko op te offeren om zijn herverkiezing in maart volgend jaar niet in gevaar te brengen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: