dinsdag 4 juli 2017

Schaduweconomie kleiner, 34 procent blijft veel

De schaduweconomie in Oekraïne is afgelopen jaar geslonken met 6 procent, maar is nog altijd 34 procent van het totale bruto nationaal product. Dat blijkt uit een voorlopig rapport van het ministerie van Economische Ontwikkeling en handel. De terugloop van de schaduweconomie is volgens het ministerie te danken aan de opgeleefde economie, het verbeterde ondernemersklimaat en de lagere sociale premies die het zwart werken minder aantrekkelijk maakten.

Toch waren er afgelopen jaar ook negatieve ontwikkelingen, zoals het intrekken van bankvergunningen en het omvallen van een groot aantal Oekraïense banken. Ook de verslechtering van de relatie met Rusland, het alsmaar voortdurende oorlogsconflict in de Donbas en het geringe vertrouwen in de overheid hadden er in negatieve zin invloed op.

De grote omvang van de schaduweconomie zorgt voor problemen in de samenleving. Niet alleen omdat bedrijven geen belasting betalen over inkomsten die ze officieel niet hebben, maar ook omdat werknemers geen sociale premies betalen en daardoor geen pensioenrechten opbouwen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten