dinsdag 4 juli 2017

Polen wil dat Oekraïne afstand neemt van Bandera

Als Oekraïne ooit deel wil uitmaken van de Europese Unie, dan moet het land anders om gaan met een aantal historische feiten en personen. De Poolse minister Witold Wszczykowski van Buitenlandse Zaken zegt dat in een interview met wPolityce. Hij doelt dan met name op de persoon van de ultranationalistische leider Stepan Bandera (1909-1959) die een heldenstatus heeft verkregen in het hedendaagse Oekraïne.

Bandera was de aanstichter van de etnische zuiveringen in het westen van Oekraïne dat tot aan de Tweede Wereldoorlog voor een belangrijk deel in Poolse handen was. "We willen niet de fouten begaan zoals we die maakten in de jaren '90 ten aanzien van Duitsland en Litouwen. Destijds hadden we beter op moeten komen voor de rechten van de Poolse minderheden in die landen. Met die ervaringen in gedachten zullen we nu van Oekraïne eisen dat hierover klaarheid komt. Pas dan mag Oekraïne van ons het lidmaatschap van de EU aanvragen.''

Wszczykowski staat niet alleen in deze opstelling ten opzichte van het buurland, want ook het invloedrijke oud-premier Jaroslaw Kaczynski zei eerder al dat Oekraïne een einde moet maken aan de verering van Bandera als nationale held.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten