dinsdag 11 juli 2017

Biometrisch paspoort vanaf 2018 verplicht voor Rus die Oekraïne in wil

Buitenlanders die Oekraïne in willen moeten binnenkort beschikken over een biometrisch paspoort, zodat een betere identiteitscontrole mogelijk is. President Petro Porosjenko heeft dit meegedeeld in een vergadering van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. ''We moeten beter te weten komen wie er in en uit ons land gaat. Zo kunnen we terrorisme beter bestrijden.''

Met terrorisme worden de activiteiten van de pro-Russische separatisten, het Russische leger en de Russiche veiligheidsdiensten bedoeld. Het verplichten van een biometrisch paspoort is dan ook bedoeld voor Rusland. Eerder werd nog de invoering van een visumplicht overwogen, maar dit plan is inmiddels van de baan.

Volgens minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken hebben inwoners van de Europese Unie geen last van deze maatregel, aangezien alle EU-landen inmiddels over een biometrisch paspoort beschikken. Oekraïners kunnen sinds kort zonder visum naar de Europese Unie reizen, maar dan moeten ook zij in het bezit zijn van een biometrisch paspoort. Het verplichten van een biometrisch paspoort voor buitenlanders gaat op 1 januari 2018 in, zo is nu de verwachting.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten