zondag 23 juli 2017

SBOe verijdelt negental 'Russische provocaties'

De staatsveiligheidsdienst SBOe meent dat Kyiv momenteel het belangrijkste doelwit is van Russische provocaties, bedoeld om onrust te zaaien in Oekraïne. In één week, van 28 juni tot 4 juli, zou de SBOe zes protestacties bij de Poolse ambassade in de hoofdstad hebben verijdeld, een zevende poging daartoe in de week erop volgend. Rusland zou er op uit zijn om de relaties tussen beide landen onder spanning te zetten.

Daarbij is het volgens Vasil Hritsak, hoofd van de staatsveiligheidsdienst, niet gebleven. ''Op 12 juli werd geprobeerd om de entree van het kantoor van procureur-generaal Loetsenko te bezetten.'' Ook zou een poging zijn gedaan om de entree van het kantoor van president Petro Porosjenko te bezetten, aldus Hritsak.

De nieuwe provocaties zouden het gevolg zijn van kritiek van de Russische president Vladimir Poetin op eerste vicepremier Joerevitsj Soerkov. Die had voor veel meer onrust in het buurland moeten zorgen. De verijdelde acties in Kyiv worden volgens de SBOe gefinancierd door het door ex-premier Mikola Azarov geleide Comité voor de Redding van Oekraïne en een aantal naar Rusland gevluchte oligarchen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten