maandag 10 juli 2017

Oekraïne wil 'niet meteen' NAVO-lid worden

Oekraïne maakt geen haast met het aanvragen van het lidmaatschap van de NAVO. Eerst moeten er nog flinke hervormingen worden doorgevoerd. Dat zei president Petro Porosjenko vanochtend bij de opening van een vergadering van de commissie die de samenwerking tussen Oekraïne en de NAVO bespreekt.

''Wij vinden het van groot belang dat ons land deel gaat uitmaken van de NAVO, maar dat is niet alleen aan ons. Alle 29 lidstaten moeten het er mee eens zijn'', aldus Porosjenko die er op wees dat ''geen enkel land'' - lees: Rusland - daar invloed op kan uitoefenen. Zoals bekend is Rusland er fel op tegen dat voormalige deelstaten van de Sovjet-Unie zich bij het Transatlantische bondgenootschap aansluiten.

Het Oekraïense parlement nam recent een wetsvoorstel aan waarin het voornemen is vastgelegd om lid te worden van de NAVO. De president ratificeerde de nieuwe wet afgelopen week. Eerder beloofde hij een referendum over het NAVO-lidmaatschap, omdat maar net iets meer dan de helft van de bevolking daar voorstander van is, blijkens opiniepeilingen.

Ook afgelopen week was het geluid te horen dat Oekraïne weleens sneller dan iedereen verwacht zich bij de NAVO kan voegen. Porosjenko temperde vanmorgen met zijn toespraak deze verwachtingen. ''We zijn niet van plan om dat nu al te doen. Absoluut niet. Eerst gaan we een flink aantal hervormingen doorvoeren, zetten we een programma op voor samenwerking en gaan we nog meer ons best doen om aan de NAVO-standaardeisen te voldoen.''

De president toonde zich blij met het bezoek dat de Noord-Atlantische Raad onder leiding van secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan Kyiv brengt. ''Dit heeft een grote symbolische waarde. Niet alleen omdat het twintig lidstaten uit de democratische wereld hier dezer dagen vertegenwoordigd zijn.''

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten