woensdag 26 juli 2017

Europese Mensenrechtenhof geeft Oekraïne gelijk

Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft de voor een serie gewapende overvallen en het illegaal bezitten van vuurwapens veroordeelde Aleksandr Chlebik in het ongelijk gesteld. Chlebik had een zaak tegen de Oekraïense autoriteiten aangespannen omdat hij geen eerlijk proces zou hebben gehad nadat hij in april 2013 was gearresteerd.

Chlebik ging in hoger beroep na zijn veroordeling. Dat diende in de stad Sieverodonetsk. De processtukken lagen echter nog in de stad Loehansk die intussen was bezet door de separatisten en volgens de Oekraïner krijgt hij daarom geen eerlijk proces.

Het Europese Hof meent dat de Oekraïense autoriteiten niet valt te verwijten dat een deel van het land in handen van de separatisten is gevallen en dat het vonnis daarom rechtsgeldig is. Overigens is Chlebik al weer op vrije voeten. Omdat onder de omstreden Wet van Savtsjenko de in voorarrest doorgebrachte tijd dubbel telt, zat zijn straftijd er enkele maanden geleden al op en werd hij vrijgelaten. Hij is in cassatie gegaan tegen zijn veroordeling. Die zaak loopt nog.

Bronnen: 112, Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten