woensdag 12 juli 2017

Nederland afkerig van EU-aspiraties Oekraïne

Er dreigt geen slotverklaring te komen van de topconferentie Oekraïne-EU die vandaag en morgen in Kyiv wordt gehouden, omdat drie landen niet willen dat daarin sprake is van de Oekraïense aspiraties om in de toekomst lid van de Europese Unie te worden. Nederland is één van drie landen die dit niet expliciet genoemd wil zien, gezien het voorbehoud dat is gemaakt bij het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Duitsland en Frankrijk steunen Nederland bij deze afwijzing, aldus de Deutsche Welle

Omdat Oekraïne er aan vasthoudt dat z'n Europese aspiraties expliciet worden genoemd, lijkt het er op dat de traditionele slotverklaring ditmaal achterwege blijft. Overigens is in het associatieverdrag niet vermeld dat Oekraïne op termijn lid van de EU wordt of dat de lidstaten daar op aansturen.

''We zijn bereid om de goede relatie met Oekraïne te bevestigen, maar niet meer dan dat. Dat Oekraïne er toch op aandringt om de Europese aspiraties te benoemen zorgt alleen maar voor irritaties bij een aantal lidstaten'', heeft een Estlandse diplomaat tegenover Deutsche Welle verklaard. Estland heeft momenteel het voorzitterschap van de EU.

The EU delegation includes President of the Council of the European Union Donald Tusk, President of the European Commission Jean-Claude Juncker, EU High Representative for Common Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini, Vice President of the European Commission Valdis Dombrovskis, and European Commissioners Cecilia Malmstroem and Johannes Khan.

Read more on UNIAN: https://www.unian.info/politics/2024061-ukraine-eu-summit-kicks-off-in-kyiv-today.html
De Europese delegatie tijdens de Oekraïne-EU conferentie bestaat uit Donald Tusk (voorzitter Europese Raad), Jean-Claude Juncker (voorzitter Europese Commissie), Federica Mogherini (buitenlandchef EU), Valdis Dombrovskis (vice-voorzitter Europese Commissie) en de Eurocommissarissen Cecilia Malmström en Johannes Khan.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten