woensdag 12 juli 2017

Justitie mag drie parlementsleden vervolgen

De parlementaire onschendbaarheid van Oles Dovgi, Borislav Rozenblatt en Maksim Poljakov is opgeheven, waardoor het Openbaar Ministerie het drietal kan aanklagen voor het aannemen van steekpenningen. De drie parlementariërs kunnen niet worden opgepakt. Daarvoor is een nieuwe stemming in het parlement nodig. De parlementsleden Andri Lozovi en Jevhen Dejdej hebben hun onschendbaarheid vooralsnog weten te behouden.

Aanhangers van de nationalistische bewegingen Svoboda, het Nationale Korps en Nieuwe Krachten demonstreerden gisteren bij het parlementsgebouw. Zij eisen dat alle vijf parlementsleden hun onschendbaarheid verliezen en dat ze achter de tralies verdwijnen. Bij het zwaarbewaakte parlementsgebouw waren enkele opstootjes. De nationalisten hebben aangekondigd dat ze blijven demonstreren totdat zij hun zin krijgen.

President Petro Porosjenko heeft eerder al laten weten dat de onschendbaarheid voor het begaan van strafbare feiten moet worden afgeschaft. Parlementsleden die in de fout gaan, moeten net als iedere andere Oekraïner bestraft kunnen worden. Het is echter aan het parlement om een definitief einde te maken aan de situatie dat parlementsleden ongestraft hun gang kunnen gaan, terwijl algemeen bekend is dat velen van hen zich laten omkopen en er zelfs rijk van worden.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten