vrijdag 14 juli 2017

Oekraïne wil consortium voor gastransportsysteem

Begin volgend jaar wordt een internationale conferentie gehouden over het verbeteren van het Oekraïense gastransportsysteem, als alternatief voor de omstreden Nord Stream 2. Het is de bedoeling dat er een consortium wordt gevormd, want zonder buitenlandse financiële inbreng lukt het niet om het uit de jaren '60 daterende netwerk te moderniseren.

Oekraïne verdient veel geld aan het transport van het Russische aardgas naar Europa. Er is al een bypass, de Nord Stream die vanuit Rusland via de Baltische Zee rechtstreeks naar Noord-Duitsland gaat. Er zijn plannen voor een Nord Stream 2, maar die stuiten op grote internationale weerstand. Uiteraard is Oekraïne ook tegen. Het kan jaarlijks zo'n 1 miljard dollar aan inkomsten schelen.

Er zijn echter ook problemen. Allereerst de sterk verouderde pompinstallaties, maar ook de problemen tussen Oekraïne en gasleverancier Rusland. Oekraïne neemt al anderhalf jaar geen aardgas meer af van Rusland, maar krijgt gas via Europese leveranciers. De druk op het transportsysteem correspondeert met de druk in de ondergrondse reserves van Oekraïne, waar minstens 8 miljard kubieke meter aardgas moet zitten. Afgelopen winter ging dat maar nét goed met 8,1 miljard als laagste.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten