donderdag 6 juli 2017

Tegenzet Janoekovitsj: aanklacht om staatsgreep

Ex-president Viktor Janoekovitsj heet een aanklacht ingediend bij het Oekraïense Openbaar Ministerie. Hij vecht de 'staatsgreep' aan zoals die volgens hem in februari 2014 tegen hem is gepleegd nadat hij zelf tot de conclusie was gekomen dat al zijn getrouwen hem in de steek hadden gelaten.

Janoekovitsj' advocaat Vitali Serdjoek legde op tv-zender 112 uit dat het ''de diepe overtuiging is van zowel Janoekovitsj als zijn advocaten'' is dat de machtswisseling ertoe heeft geleid dat de Krim voor Oekraïne verloren is gegaan, het oorlogsconflict in het oosten van het land en de algehele slechte toestand.

De 'staatsgreep' zou weloverwogen gepleegd zijn door een groep Oekraïners waartoe volgens advocaat Serdjoek onder meer de huidige minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken, burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv en procureur-generaal Joeri Loetsenko behoorden. Maar Serdjoek noemde ook mensen als Nalivajtsjenko, parlementsvoorzitter Paroebi, secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad Toertsjinov, partijleider Oleh Tiahnibok en oud-premier Jatsenjoek als 'daders'.

Advocaat Serdjoek gaf verder aan dat Janoekovitsj een rechtszaak tegen al deze mensen wil beginnen, ook bij internationale instituten.

Er loopt momenteel een rechtszaak tegen ex-president Janoekovitsj wegens hoogverraad. Hij is er zelf niet bij, want Janoekovitsj vindt het te gevaarlijk om naar Oekraïne af te reizen. Hij vreest voor zijn leven. Volgens Serdjoek zijn er inmiddels vier argumenten aangedragen om de lopende rechtszaak ongeldig te verklaren.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten