maandag 17 juli 2017

EU staat tijdelijk extra exporten toe aan Oekraïne

De Raad van de Europese Unie heeft een pakket handelsmaatregelen goedgekeurd waardoor Oekraïne in de komende drie jaar meer producten naar de EU mag exporteren. Het pakket gaat eind september in. Het Europese Parlement keurde het pakket twee weken geleden al goed, maar met de instemming van de ministers van Buitenlandse Zaken is het helemaal beklonken.

Het gaat om 2.500 ton honing, 3.000 ton verwerkte tomaten, 500 ton druivensap, 4.000 ton haver, 65.000 ton tarwe, 625.000 ton graan, 325.000 ton haver en 7.800 ton cornflakes. 

''Het is onze plicht om Oekraïne te steunen, om als Europese Unie onze economische en politieke banden met Oekraïne te versterken, ook al vanwege het oorlogsconflict waarmee het land te kampen heeft'', legde de Estse minister Sven Mikser van Buitenlandse Zaken naderhand uit. Estland heeft momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie.

De toestemming om tijdelijk extra te mogen exporteren naar de EU kan worden gezien als een aanvulling op het associatieverdrag c.q. handelsverdrag dat op 1 september volledig van kracht wordt. Daarin is vastgelegd wat Oekraïne naar de EU mag exporteren, aan welke kwaliteitseisen de producten moeten voldoen en in welke hoeveelheden ze uitgevoerd mogen worden.


Bronnen: Ukrinform, interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten