donderdag 20 juli 2017

Collega's en EU eisen beter onderzoek naar moord op journalist Sheremet

Oekraïense journalisten hebben hun collega Pavel Sheremet van de kritische nieuwssite Oekrajinksa Pravda herdacht die een jaar geleden om het leven kwam bij een bomaanslag in het centrum van Kyiv. Tientallen journalisten, burgeractivisten en vienden verzamelden zich vanmorgen op de plek waar Sheremet stierf. Vandaar ging het langs de kantoren van de president, de staatsveiligheidsdienst, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nationale Politie om te eisen dat er snel duidelijkheid komt wie de aanslag heeft gepleegd.
 
De in Wit-Rusland geboren en in Kyiv wonende Russische journalist was op 20 juli vorig jaar tegen achten 's ochtends op weg naar zijn werk toen een onder zijn auto bevestigde bom ontplofte. President Petro Porosjenko reageerde geschokt en beloofde dat de daders snel opgepakt zouden worden.

Daar is niets van terecht gekomen. Erger nog, zowel de familie van Sheremet als objectieve waarnemers, verwijten de autoriteiten dat ze incompetent zijn, onachtzaam en zelfs dat ze het onderzoek hebben tegengewerkt. Sinds het vertrek van Katja Dekanojdze, de hoogste baas van de Nationale Politie, in oktober zou het onderzoek naar de moord op Sheremet zelfs helemaal stil liggen.

Sinds 1992 zijn in Oekraïne zeven journalisten vermoord. In slechts twee van deze moordzaken zijn verdachten opgepakt en veroordeeld.

De Europese ambassadeur Hugues Mingarelli heeft vandaag de Oekraïense autoriteiten opgeroepen om serieus werk te maken van het onderzoek naar de moord op Sheremet. In een brief, waarvan een afschrift naar het persagentschap Ukrinform ging, eist hij een ''snel en transparant onderzoek''.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten