donderdag 6 juli 2017

VS raakt betrokken bij overleg over Oost-Oekraïne

De Verenigde Staten helpen vrijwel zeker binnenkort mee met het zoeken naar een oplossing voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanmorgen gezegd dat alle vier landen van het zogenoemde Normandische format (Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk) de VS er bij willen hebben.

Het is niet direct de bedoeling dat de Amerikaanse president Donald Trump aanschuift bij besprekingen van de Normandische vier, maar wel dat zijn regering wel een bijdrage levert aan de oplossing van het conflict.

Tegelijkertijd komt vanuit Washington het signaal dat het Witte Huis wel een vertegenwoordiger wil sturen naar het vredesoverleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De deelnemers aan dit overleg zouden daar nadrukkelijk om hebben verzocht. Het gaat dan om Oekraïne, Rusland en de OVSE. ''Ze willen graag een contactpersoon, iemand van ons waarmee ze kunnen overleggen. Wij overwegen dat nu serieus.''

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson brengt komende zondag een bezoek aan Kyiv, waar de inbreng van de VS bij zowel het Normandische overleg als dat in Minsk aan de orde zullen komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten