woensdag 19 juli 2017

Georgië vroeg al tweemaal om uitlevering Saakasjvili

Georgië heeft al tweemaal verzocht om de uitlevering van ex-president Micheil Saakasjvili die in mei 2015 de Oekraïense nationaliteit verkreeg en door president Petro Porosjenko tot gouverneur van de provincie Odessa werd benoemd. Beide keren is het uitleveringsverzoek door Oekraïne afgewezen. Porosjenko antwoordde eerder deze week tijdens een staatsbezoek aan Georgië nog dat er nooit een uitleveringsverzoek binnen is gekomen, maar inmiddels heeft hij dit recht moeten zetten.

Saakasjvili was van 2004 tot 2007 en van 2008 tot 2013 president van Georgië. In eigen land wordt Saakasjvili gezocht in verband met de invallen bij de tv-zenders en het neerslaan van de anti-regeringsdemonstraties in november 2007, waarvoor hij vijf tot acht jaar gevangenisstraf kan krijgen.

In Oekraïne is zijn positie intussen ook niet onomstreden. Saakasjvili werd in november 2016 ontslagen door president Petro Porosjenko nadat hij die verantwoordelijk had gesteld voor de voortdurende corruptie. Porosjenko zei op zijn beurt dat Saakasjvili niet in staat was gebleken om de corruptie in de havenstad Odessa succesvol aan te pakken. Korte tijd later maakte Saakasjvili bekend dat hij een eigen politieke partij zou oprichten, de Beweging van Nieuwe Krachten.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten