vrijdag 21 juli 2017

Porosjenko: al meer dan 11.000 doden in Donbas

Het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne heeft volgens president Petro Porosjenko inmiddels meer dan 11.000 levens geëist, zowel soldaten als burgers. Hij zei dit vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie met de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, die in Kyiv op bezoek was. ''Het is het cynisme ten top dat de Russen deze situatie hebben gecreëerd onder het mom dat zij hun eigen mensen te hulp zijn geschoten'', aldus Porosjenko.

Er zijn niet alleen die duizenden doden, maar ook de talloze gewonden en tenminste duizend vermisten. Volgens het Internationale Rode Kruis kan het zelfs om het dubbele aantal vermisten gaan, afgaande op de verontruste berichten van families aan beide zijden van de frontlijn in Oost-Oekraïne. Exacte cijfers zijn er niet, omdat zowel de Oekraïense autoriteiten als de separatisten, maar ook internationale organisaties en vrijwilligersorganisaties hun eigen tellingen hanteren.

Tot de vermisten behoren ook Oekraïense en Russische soldaten, pro-Russiche rebellen en burgers. Ze raakten vermist na gevechten, werden uit hun huizen weggevoerd, op straat of bij een controlepost opgepakt in 2014 en 2015. Maar ook tot op de dag van vandaag zouden er mensen als vermist worden opgegeven.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten