dinsdag 18 juli 2017

Separatist Zachartsjenko wil Oekraïne omdopen tot Klein Rusland

Separatistenleider Aleksandr Zachartsjenko wil Oekraïne een nieuwe naam geven. Dat moet Malorussia (Klein Rusland) worden, heeft de zelfbenoemde premier van de volksrepubliek vanmorgen tegen het persagentschap Interfax gezegd. ''Die nieuwe naam is nodig omdat Oekraïne in diskrediet is gebracht door de huidige regering'', meent Zachartsjenko.

Het grondgebied van Malorussia is hetzelfde als Oekraïne plus de Donbas, maar minus de door Rusland geannexeerde Krim. Zachartsjenko wil dat Donetsk de nieuwe hoofdstad wordt, terwijl Kyiv ''het historische en culturele centrum moet blijven''. Om de veranderingen door te voeren ''en chaos te voorkomen'', wil de separatistenleider dat gedurende drie jaar de noodtoestand gaat gelden. In die drie jaar zijn wat hem betreft alle politieke activiteiten verboden.

Ook moet gedurende de noodtoestand onderzoek worden gedaan naar de gebeurtenissen op Majdan, de 42 doden op 2 mei 2014 in Odessa en de Donbas. ''Dat had al lang moeten gebeuren, maar beter laat dan nooit. Vandaag bieden we in ieder geval een oplossing om een einde te maken aan de oorlog. We zitten nu op een dood spoor, het is onmogelijk geworden om de knoop nog te ontwarren'', aldus Zachartsjenko die er aan toevoegde dat ''dit ons enige en laatste aanbod'' is.

Volgens Aleksandr Timofejev, Zachartsjenko's tweede man, staat de vorming van Malorussia het overleg in Minsk niet in de weg. ''Wij zitten juist op het spoor zoals dat met de akkoorden van Minsk is uitgezet.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten