woensdag 12 juli 2017

Minister: UIA heeft komst Ryanair tegen gehouden

Minister Volodimir Omeljan meent dat Ukraine International Airlines (UIA) de onderhandelingen van concurrent Ryanair met de luchthaven Borispil heeft gedwarsboomd. ''Majberg en Rjabikin hebben beslist de champagne ontkurkt'', is het zure commentaar van de minister nadat Ryanair maandagavond bekend maakte de geplande vluchten vanaf Kyiv en Lviv te schrappen. Aron Majberg is algemeen directeur van UIA, Pavlo Rjabikin de baas van Borispil.

Omeljan vindt het ongehoord dat UIA zoveel invloed heeft. ''Het kan niet zo zijn dat UIA ons met z'n allen de wet voorschrijft en in ruil daarvoor alleen slechte kwaliteit levert.'' Er staat voor de nationale luchtvaartmaatschappij, deels in handen van de overheid, veel op het spel. Reizigers van en naar Kyiv betalen nu de hoofdprijs, maar dat verandert als low cost airlines op Oekraïne gaan vliegen.

Ryanair was van plan om met ingang van oktober goedkope vluchten naar de Oekraïense hoofdstad aan te bieden vanaf vier Europese bestemmingen, waaronder Eindhoven. Bovendien zou er vanaf de luchthaven van Lviv naar zeven Europese bestemmingen worden gevlogen. Dat de Ierse vliegmaatschappij echter niet met de directie van Borispil tot overeenstemming kon komen, heeft er toe geleid dat Ryanair van dit alles af ziet.

Inmiddels heeft zelfs premier Volodimir Hrojsman zich er mee bemoeid, want hij gaf de directie van Borispil gisteren opdracht om opnieuw in contact te treden met Ryanair. Luchtvaartmaatschappijen die gebruik willen maken van een Oekraïense luchthaven kunnen sinds 2012 tot 80 procent korting krijgen op de tarieven, onder meer de landingsrechten en het gebruik van een terminal.

In de afgelopen vier jaar werden die kortingen alleen verstrekt aan UIA, terwijl internationale luchtvaartorganisaties er op aandringen dat kortingen niet voorbehouden mogen worden aan een enkele maatschappij, terwijl andere maatschappijen het volle pond moeten betalen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten