maandag 31 juli 2017

Saakasjvili vecht voor z'n Oekraïense nationaliteit

De voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili is niet van plan om een andere nationaliteit te verkrijgen of om als staatsloze politiek aan te vragen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten waar hij momenteel verblijft. Hij zegt dit in een interview met de Georgische tv-zender Rustavi-2. ''Ik heb niet de intentie, noch het verlangen of het plan om ergens politiek asiel aan te vragen.''

President Petro Porosjenko ontnam Saakasvili afgelopen week de Oekraïense nationaliteit omdat hij gelogen zou hebben bij het aanvragen van het staatsburgerschap. Saakasjvili zegt dat zijn handtekening op het aanvraagformulier vervalst is en dat het formulier dus niet van hem afkomstig is. Hij is van plan om Porosjenko's decreet bij de rechter aan te vechten, desnoods daarna bij het Internationale Hof voor de Mensenrechten.

Saakasjvili is optimistisch. Hij en zijn team willen de Oekraïense bevolking komende herfst massaal op de been brengen om vervroegde parlementsverkiezingen af te dwingen. Na zijn ontslag als gouverneur van de provincie Odessa, als gevolg van een ruzie met Porosjenko, richtte Saakasjvili een politieke partij op met het vaste voornemen de corruptie in Oekraïne voor eens en altijd uit te bannen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten