donderdag 13 juli 2017

Knoops: berechting daders MH17 is onzeker

Het is maar zeer de vraag of de daders van het neerhalen van vlucht MH17 ooit achter de tralies zullen verdwijnen. Er bestaat zelfs een kans dat het hele proces niet door zal gaan. Dit zegt hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops in een exclusief interview met EenVandaag. Komende maandag is het precies 3 jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne werd neergeschoten.

Een bittere boodschap voor de nabestaanden van de 298 slachtoffers, onder wie 196 Nederlanders. Bijna drie jaar na de fatale crash is het de onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) voor zover bekend nog steeds niet gelukt om de mogelijke daders te identificeren. Sterker nog, het onderzoek lijkt muurvast te zitten. Het JIT heeft al bijna een jaar niets meer naar buiten gebracht over het onderzoek. Dit tot grote frustratie bij de nabestaanden.

Wat het JIT wel naar buiten heeft gebracht, is dat het toestel is neergehaald door een Russische BUK-raket. Wie die raket heeft afgevuurd blijft vooralsnog onduidelijk, maar wel staat vast dat de raket afkomstig was uit Rusland en afgevuurd werd vanaf een plek die op dat moment onder controle was van separatisten.

Onderzoekers van journalistiek onderzoekscollectief Bellingcat en andere onderzoeksjournalisten concludeerden dat de 53e luchtafweer-raket brigade uit de Russische stad Koersk betrokken moet zijn geweest bij het neerhalen van MH17. De rol van de Russen lijkt dan ook evident. Grote vraag nu is of zij mee zullen werken aan de opsporing en berechting van de mogelijk Russische verdachten. Volgens Knoops is die kans zeer klein, omdat de Russische grondwet het verbiedt onderdanen uit te leveren.

Meer is te lezen en te beluisteren op de website van EenVandaag

Bron: EenVandaag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten