vrijdag 21 juli 2017

Kabinet haalt streep door prijsverhoging aardgas

Het kabinet heeft een voorstel van het energiebedrijf Naftogaz van de hand gewezen om de consumentenprijs voor aardgas met maar liefst 19 procent te verhogen tot 5.873 hrivna (195 euro) per duizend kubieke meter, nog exclusief de BTW. Er zou binnen het kabinet een verhitte discussie over zijn gevoerd.

Het voorstel werd vervolgens weliswaar door een meerderheid van de kabinetsleden aangenomen, maar premier Volodimir Hrojsman weigerde dat te accepteren. Daarop werd een verklaring aangenomen waarin de directie van het staatsenergiebedrijf werd bevolen om beter z'n best te doen om op andere manieren winst te behalen. Een bron bij het kabinet zei aan nieuwssite 112.ua dat de indruk is ontstaan ''dat Naftogaz over de rug van de consument winst probeert te maken''.

Inmiddels heeft de directie van Naftogaz een verklaring uitgegeven waarin werd gesteld dat het bedrijf helemaal niet van zins was om de huishoudens verder op kosten te jagen. Wel zouden er zorgen zijn over de kosten die met 49 procent zijn gestegen, terwijl daar maar een omzetgroei van 39 procent tegenover staat.

Om dat verschil te compenseren zou Naftogaz zich dieper in de schulden willen steken, terwijl ook wordt overwogen om een buffervoorraad aan aardgas van het staatsbedrijf Oekrtransgaz te verkopen, alsmede een olieveld in Egypte dat eigendom is van Naftogaz en sinds 2012 in productie is. Het kabinet heeft deze plannen ook van de hand gewezen, terwijl een investeringsplan voor de komende drie tot vijf jaar is bevroren.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten