donderdag 20 juli 2017

Afrikaanse varkenspest duikt op in zes provincies

Twaalf dorpen zijn in quarantaine vanwege een uitbraak van de uiterst besmettelijke Afrikaanse varkenspest. De dorpen liggen in zes provincie: drie in Poltava en Transkarpatië, twee in Kyiv en Tsjerkasi en één in zowel Charkiv als Tsjernihiv. Het gaat om een quarantainemaatregel voor veertig dagen waarbij het transport van varkens is verboden, loslopend vee wordt verzameld en besmette boerderijen worden gedesinfecteerd.

De Afrikaanse varkenspest steekt geregeld de kop op in Oekraïne. In vijf jaar tijd werd de ziekte ontdekt in maar liefst 233 dorpen en stadjes. Alleen al dit jaar zijn 85 nieuwe gevallen ontdekt, waarvan tien bij wilde zwijnen. De schade als gevolg van de varkenspest bedraagt inmiddels zo'n 200 miljoen hrivna (13,4 miljoen euro).

Als de trend zich doorzet, dan betekent dat het verlies van 1,2 miljoen geruimde varkens en een schadepost van 4 miljard hrivna (134,1 miljoen euro) in 2020. Er is ook sprake van een grote indirecte schade, ergens tussen de 5 en 7,5 miljard hrivna.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten